ik ben professional
menu
In gesprek met Giel Driessen en Nout Willems
“We doen het net even anders, en dat maakt ons Linc.”

Na vier jaar neemt Linc naar Zorg afscheid van procesmanager Giel Driessen en verwelkomt de organisatie Nout Willems als algemeen directeur. Initiatiefnemer en bestuurder Tsjerk de Groot blijft betrokken, maar krijgt door de komst van Nout meer ruimte om het verhaal van Linc te blijven vertellen en zich te richten op de verdere ontwikkeling van de organisatie. Giel gaat met pensioen en kan terugkijken op een indrukwekkende carrière, waarin hij ervaring opdeed bij verschillende zorgorganisaties in binnen- en buitenland. Ook Nout heeft zijn sporen verdiend in de zorg en is inmiddels begonnen aan zijn nieuwe uitdaging bij Linc. In een gezamenlijk gesprek blikken de heren terug en kijken ze vooruit. Wat heeft het verleden hen geleerd, en hoe zien zij de toekomst van Linc naar Zorg?

In gesprek met Giel Driessen en Nout Willems

Complex
Giels carrière in de zorg is breed en vol ervaringen, van Nederland tot Tajikistan. Vooral zijn tijd in het buitenland maakte diepe indruk. Giel vertelt: “Hier klagen we snel, daar zag ik psychiatrische ziekenhuizen met een sterftecijfer van 90%. Dat maakt je bescheiden en heeft me echt gevormd.” Na een lange periode bij een grote zorgorganisatie was hij toe aan iets nieuws. Tsjerk belde hem in die periode met de vraag of hij bij Linc wilde komen werken. Giel besloot het te doen; het was een mooie afsluiting van zijn loopbaan. Hij wist toen al dat hij op zijn 65e wilde stoppen met werken.
Bij Linc naar Zorg kwam Giel terecht in een organisatie die aansloot bij zijn visie: zorg bieden aan jongeren en volwassenen met meervoudige problematiek, juist waar anderen afhaken. Vaak is er bij deze mensen sprake van een licht verstandelijke beperking in combinatie met psychische, psychiatrische, verslavings-, gedrags-, systeem-, NAH- of transculturele problematiek. Linc naar Zorg biedt met name zorg aan cliënten die tussen wal en schip vallen en niet weten aan te haken bij een reguliere zorgpartner. 
“De samenleving wordt complexer en zo ook de problematiek”, legt Giel uit. Hij ziet de impact van sociale media, de ggz en verslavingszorg die onder financiële en personele druk staan en de maatschappelijke neiging om lastige (cliënt)vraagstukken te vermijden. “Het idee dat alles moet lukken en perfect moet zijn, zet mensen onder druk. Dat zie je terug in de zorg.”
 

Leren en luisteren
Giel heeft veel gezien en gehoord in zijn carrière, maar hij wil één belangrijke les achterlaten voor zijn collega’s: “Wat we hier doen is meer dan protocollen afvinken. Mensen moeten zich echt gezien en gehoord voelen. We moeten kijken naar wat het narratief van mensen is, daarop aansluiten en er dan ook écht zijn . Dat is waarnaar we bij Linc altijd op zoek zijn en blijven. Dáár zit de verbinding.
Om goede zorg te kunnen bieden is het ook noodzakelijk dat je jezelf blijft ontwikkelen, blijft reflecteren en  leert luisteren. Dit is soms confronterend en pijnlijk. Maar je kunt niet groeien en jezelf ontwikkelen, zonder de diepte in te gaan. Leren doet pijn. Ik gun je die pijn ook. Omarm hem en doe er je voordeel mee. En blijf vooral ook jezelf en een beetje eigenwijs en eigenzinnig. Dan sluit je goed aan bij Linc naar Zorg. We doen het namelijk net een beetje anders”, benadrukt hij.
“De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan een kompas met daarin onze kernwaarden; verbinden, ontwikkelen en ondernemen. We hebben deze gekoppeld aan onze pedagogische visie, waarin we uitgaan van de positieve psychologie. Ons leerbeleid en de POP-gesprekken zijn hiermee integraal verbonden. Zo ontstaat er een Linc “taal” die door cliënten en medewerkers gesproken wordt. Het is belangrijk dat iedereen het kompas kent, dat iedereen dezelfde taal spreekt. Dan heb je een prachtige organisatie staan, waarin heel veel mogelijk is, binnen én buiten de lijntjes.”

In gesprek met Giel Driessen en Nout Willems
"De kracht van het team moeten we koesteren"

Flexibiliteit en lef
Sinds 1 november staat Nout Willems aan het roer als nieuwe algemeen directeur van Linc naar Zorg. Met een achtergrond als verpleegkundige en klinische gezondheidswetenschapper en ervaring in diverse management- en directierollen in de VVT,  huisartsenzorg en bedrijfszorg, brengt hij brede kennis en veel energie mee.
“Veel familieleden werkten in de zorg en de verhalen die ik in mijn jeugd hoorde, hebben me altijd geïnspireerd,” vertelt hij. “Ik volgde mijn hart, studeerde verpleegkunde en ging aan de slag in het primaire proces, dus dicht bij de patiënt en cliënt. Het mooiste aan die periode was dat ik vaak met een lach of een traan thuis kwam. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Later heb ik ervaring opgedaan in allerlei managementfuncties binnen verschillende organisaties. Daarin heb ik me altijd hard gemaakt voor het verbeteren van het leven van mensen in een kwetsbare levensfase.
De toewijding die ik ‘aan het bed’ had, neem ik voor altijd mee. Ook in mijn werk voor Linc naar Zorg. Linc werkt voor mensen die vaak niet binnen de standaard zorg passen. Dat vraagt om flexibiliteit en lef, en dat spreekt me aan,” zegt hij.

Kleinschalig en benaderbaar
Nout weet precies waar zijn focus in de eerste periode ligt: luisteren naar het team en de cliënten, het contact met partners versterken en inzetten op slimme vernieuwingen. “Groei is mooi, maar we moeten wel kleinschalig en benaderbaar blijven”, vertelt hij. Deze persoonlijke benadering spreekt Giel aan. Hij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat Nout de juiste persoon is voor de fase waarin Linc naar Zorg zich bevindt. “Het Linc-DNA moet behouden blijven. Het team hier heeft zich keer op keer bewezen. Ook als het moeilijk werd, stonden ze er. Die kracht moeten we koesteren,” aldus Giel. Nout knikt: “Linc heeft iets bijzonders. We doen de dingen net iets anders en dat wil ik behouden en verder versterken.” 
Nout erkent, net als Giel, dat de zorgsector voor grote uitdagingen staat. “Ik wil een gezonde en stevig verankerde organisatie neerzetten. We kampen in de zorg allemaal met krapte op de arbeidsmarkt, onder druk staande tarieven en een veranderende zorgvraag.

De complexiteit neemt toe, en hoe houd je dan al die ballen in de lucht? Door samen te werken met je netwerk. Ik ga kijken hoe we die samenwerking kunnen verdiepen, hoe we gebruik kunnen maken van bestaande en nieuwe technologie en hoe we efficiënter kunnen werken. Natuurlijk is ook de autonomie van de professional ontzettend belangrijk. Mijn deur staat wagenwijd open voor ideeën. Want samen kunnen we echt iets bereiken”, legt Nout uit.
“Ik hou ervan dat mensen op tafel leggen waar ze mee zitten, opbouwende kritiek geven en aangeven hoe het anders kan en soms ook moet. Alleen zo kunnen we blijven verbeteren.”

En nu?
Nout is enthousiast over zijn eerste weken bij Linc. “De eerste indruk is heel goed. Giel draagt veel aan me over en ik kan overal aanschuiven. Zo leer ik de organisatie en het netwerk goed kennen.”
Natuurlijk wil de organisatie Nout ook beter leren kennen. Want zo’n baan is leuk en uitdagend, maar wat doet hij eigenlijk als hij níet bij Linc naar Zorg is? “In mijn vrije tijd ben ik een buitenmens en natuurfreak,” vertelt hij. “Ik trek graag de natuur in, op de mountainbike, om te wandelen maar ook hardlopen doe ik graag. Even de rust opzoeken in de natuur, het bewonderen van de schoonheid ervan, dat is voor mij de manier om op te laden en geïnspireerd te raken. Ik ben daarnaast een echte pitmaster; lekker buiten achter de BBQ nieuwe gerechten uitproberen. Zo gezond mogelijk wel, maar soms mag het wat bourgondisch. Ik ben natuurlijk wel een geboren Bosschenaar. Als ik zorg voor een goede balans, voel ik me het beste en komt dat ten goede aan mijn werk.”
Dat werk mag Giel nu juist gaan loslaten. Maar bang dat hij in een zwart gat valt, is hij niet. “De camper staat klaar om vanaf december een half jaar door Europa te reizen met mijn vrouw en mijn twee kinderen, die nog niet leerplichtig zijn. Die eerste kilometers gaan me helpen om alles wat ik in die 47 jaar zorg heb meegemaakt, een plek te geven. En daarna wordt het gewoon volop genieten.” besluit hij zichtbaar tevreden.

Nout: “Linc heeft iets bijzonders. We doen de dingen net iets anders en dat wil ik behouden en verder versterken.”
Heb je een vraag of wil je iets met ons bespreken? Laat ons je terugbellen of mailen.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.