Martine Dijksterhuis is net 50 geworden als ze in het voorjaar van 2020 de knoop doorhakt: ze zegt haar baan op, om opnieuw te beginnen. Daar gaat een bijzondere tijd aan vooraf.
Martine volgt in haar jonge jaren het Atheneum en gaat vervolgens rechten studeren in Groningen. Na haar studie werkt ze jarenlang als bedrijfsjurist en HR -professional. Martine en haar man genieten van het leven. “We reisden veel, buiten Europa en schuwden het avontuur niet. Ook niet toen er kinderen kwamen” vertelt Martine. Als hun dochter 1,5 jaar oud is, krijgt de man van Martine een baan aangeboden en vertrekt het gezin naar China.
Na tien jaar in China, keren ze in 2015 terug naar Nederland. Ze vinden een leuk huis in Den Bosch en pakken het oude leventje weer op. Althans, zo lijkt het. “Ik wilde weer op oude voet verder, maar dat viel tegen” vertelt Martine. “Ik was veranderd, de wereld was veranderd. En dus moest er iets gebeuren. Ik besloot mijn baan op te zeggen”. Martine wil de zorg in en start met solliciteren. “Ook dat viel tegen. Mijn enthousiaste sollicitatiebrieven verdwenen zo de prullenbak in. Nergens werd ik uitgenodigd voor een gesprek.” Gelukkig voor Martine, werd ze bij Linc naar Zorg wel uitgenodigd.
“Ik kende Linc naar Zorg niet, maar werd getriggerd door de Ambulant coach-vacaturetekst op LinkedIn. Enerzijds open, warm en vriendelijk maar anderzijds ook zelfbewust, ambitieus en professioneel. De inhoud van de functie, de gevraagde competenties en het bedrijfsprofiel van Linc naar Zorg pasten helemaal bij mij. “ vertelt Martine.
“Tot mijn blijdschap waren een branche gerelateerd diploma en relevante werkervaring niet direct harde eisen. Ik besloot meteen te bellen en mijn kansen te verkennen.” Via de website werd gevraagd een aantal vragen te beantwoorden. Hierna volgde een gesprek inclusief een meeloopdag. Mijn drijfveren werden gezien, mijn CV werd langs de menselijke meetlat gelegd. Ik werd aangenomen!”
Martine voelt zich als een vis in het water. “Het ambulant werken bevalt goed, ik heb regie over mijn eigen tijd en mijn cliënten zijn divers. Daarnaast is geen dag hetzelfde. Het blijft altijd afwachten hoe ik de cliënt aantref. Het is dan belangrijk mee te gaan in de flow van de cliënt, zonder de doelen uit het zorgplan uit het oog te verliezen. De cliënt wil zich gezien en gerespecteerd voelen en ik wil als Ambulant coach kwalitatief hoogstaande begeleiding bieden. Ik vind het fijn om samen met de cliënt de balans daarin te vinden.
Leermomenten
“Met mijn collega’s spar ik over casussen. We hebben regelmatig contact waardoor feedback wordt gegeven en elke dag leermomenten kent. De wisselwerking met school is daarin belangrijk. Ik heb een leuke klas en mijn klasgenoten zijn zeer gemotiveerd. De toegevoegde waarde van school is dus hoog. Anoniem ingebrachte casussen leiden vaak tot meer theoretisch verdiepende workshops. Deze kennis neem ik vervolgens weer mee terug naar mijn werk.’’
Niet alleen als professional, maar ook als mens, merkt Martine wat de invloed is van haar carrièreswitch. “Ik ben anders gaan denken en reageren. Als ik me privé aan iemand erger, dan ga ik daar nu anders mee om dan voorheen. Ik vraag door, ga naast de ander staan, bekijk dingen wat meer van een afstand. De mensen om mij heen merken dat ook en dat levert positieve reacties op”.
“Ik heb totaal geen spijt van mijn sprong in het diepe. Sterker nog, ik zou willen dat ik het eerder had gedaan. En ergens zat het er altijd al in. Mijn rechtenstudie vond ik totaal niet interessant. Naast een bruisend studentenleven ben ik in het eerste jaar gestart als juridisch vrijwilliger bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Aan het einde van mijn studie wilde ik overstappen naar de Jeugdhulpverlening. Dat is niet gelukt, maar het onderwerp bleef mijn aandacht houden. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd op Ondernemingsrecht en Intellectueel Eigendomsrecht. Rechtsgebieden die vragen om kritisch denken, creativiteit en op zoek durven gaan naar de mazen in de wet en regelgeving. Het zijn juist die kenmerken die dingen die ik in kan zetten in mijn werk bij Linc naar Zorg.
Cliënten voelen haarfijn aan of een Ambulant coach actief en zonder (voor)oordeel op zoek is naar openingen, kansen en mogelijkheden. Dat wordt beloond met vertrouwen en een open houding van de cliënt, waardoor de begeleiding zijn vruchten afwerpt! Ik vind het fantastisch iets te betekenen voor onze cliënten door eigenlijk gewoon mijzelf te zijn!”