ik ben professional
menu
Wessel, 24
“Ik had nooit iemand om op terug te vallen. Nu wel.”

Na een onrustige jeugd, wordt Wessel (2000) op zijn zestiende uit huis geplaatst. Hij woont op verschillende plekken, maar voelt zich er niet thuis. Zijn gedrag verslechtert en dat zorgt er uiteindelijk voor dat hij op een gesloten afdeling komt. Hij haalt zijn diploma, maar krijgt verkeerde vrienden en beland uiteindelijk in de gesloten jeugdzorg. Maar Wessel zet door. En goed ook. Want inmiddels woont hij zelfstandig, met begeleiding van Linc naar Zorg.

Wessel

“Ik woonde op een groep in Eindhoven en stond op de wachtlijst voor een woning in Den Bosch. Ik wilde weg uit Eindhoven. Ik kwam er voor zelfstandigheid, maar door de coronapandemie veranderde er veel. Zo werden de deuren van de woning gesloten en dat zorgde voor veel frustratie. Die frustratie zorgde voor problemen, onder ander met mijn toenmalige vriendin. Na een ruzie die uit de hand liep, werden we allebei de deur uit gezet. Onterecht, vond Linc naar Zorg. Ze boden me een tijdelijke plek op locatie Ploossche Hof in Den Bosch.”

 

Den Bosch
Wessel verblijft twee weken op de Ploossche Hof, als er een plek vrijkomt op locatie Stadionlaan. “Ik kwam er met niks”, vertelt hij. “Er stond een tafel en dat was het. Gelukkig was er direct hulp vanuit Linc naar Zorg. De coaches zorgden ervoor dat mijn huis werd ingericht met gratis spullen én ze regelden een wasmachine voor me. Het ging steeds beter met me, maar helaas liet ik me meevoeren door enkele bewoners die er toen zaten. Mijn verblijf daar werd een behoorlijke rollercoaster. Ik feestte er op los, ging niet meer naar mijn werk en betaalde mijn huur niet meer. Kortom; ik was terug bij af.”

 

Klik
De problemen stapelen zich op en Wessel realiseert zich dat het zo niet langer kan. “Als ik wilde dat het anders ging, moest ik hulp vragen. Dat was lastig, maar uiteindelijk de beste beslissing ooit. Ik heb ontzettend veel gehad aan de coaches daar. Ze luisterde naar mijn hulpvraag en pasten hun ondersteuning daarop aan. Heel fijn, want ik had ook anders meegemaakt.

Linc past echt bij mij, want op andere plekken was het volgen van een protocol vaak belangrijker dan hulp bieden die bij me paste. Ik zocht de coaches ook op. Iedere dag liep ik naar beneden om op het kantoor een kop koffie te halen. Ik praatte dan even met de mensen die daar waren, kon even mijn ei kwijt. Dat hielp me enorm.”

Volgende stap
Wessel vraagt hulp en dat zorgt ervoor dat hij de boel weer op de rit krijgt. “Het ging goed en mijn coach vroeg op een gegeven moment of ik niet toe was aan een volgende stap. Daarmee doelde hij op het zelfstandig wonen in de stad, dus niet op een locatie van Linc. Spannend, maar ik was wel in voor een volgende stap! Er werd urgentie aangevraagd, maar die werd helaas 8 keer teruggestuurd. Gelukkig gingen we toen in gesprek met Brabant Wonen en uiteindelijk lukte het om een woning te krijgen. Helaas was die tijdelijk en dat zag ik niet zitten. Moest ik wéér verkassen, dat had ik al zo vaak gedaan! Ik wilde een vaste woning en gelukkig heb ik die uiteindelijk gekregen. In de zomer van 2023 ben ik hier komen wonen, in mijn appartement met stadstuintje.”

Begeleiding
“Ik woon zelfstandig, maar Linc is er als ik het nodig heb” vertelt Wessel tevreden. Deze vorm van zorg lijkt goed bij hem te passen. “Klopt, dit past echt bij mij. Ik heb de afspraak dat er eens per 2 weken een coach langskomt. We drinken een bak koffie, kletsen wat en bespreken ook de belangrijke zaken. Als ik hulp nodig heb, geef ik dat aan en word ik ook geholpen met dingen. Naast de bezoekjes, kan ik altijd een appje sturen als er iets is. Dat is een fijne gedachte, dat er altijd iemand voor je klaarstaat.”

Wessel
“Ik woon zelfstandig, maar Linc is er als ik het nodig heb”

Skaten en muziek
Wessel skate al sinds hij 11 jaar oud is en werkt in de bekende skate- en snowboardwinkel DownTown Den Bosch. “Ik werk er twee dagen per week. Skaten is mijn passie en ik weet er veel van. Mensen komen soms ook echt naar de winkel speciaal voor mij, omdat ik zelf veel skate ben ik best een expert op dit gebied. Ik help ook mee met de inkoop en ga regelmatig mee naar het buitenland om te testen en te kijken wat de nieuwste trends zijn.  
Naast het skaten speelt ook muziek een belangrijke rol in het leven van Wessel. “Ik maak muziek, ik rap en maak tegenwoordig ook beats. Al jong schreef ik teksten en rapte ik. Voor mij was en is het een uitlaatklep. Het helpt me om duidelijk te krijgen waar ik mee zit.”
Als Wessel op een evenement Sam leert kennen, klikt het meteen. De heren blijken meer gemeen te hebben dan ze dachten. “Naast onze liefde voor skaten en hiphop, bleek ook Sam begeleiding te krijgen van Linc. Dat schepte toch een band. Bovendien wonen we vlakbij elkaar. We zijn een keer samen muziek gaan maken en ineens was daar na 3 uur al een gaaf nummer. De reacties daarop waren enthousiast, dus besloten we dat we door moesten gaan. Zo ontstond het hiphop duo Saus & Weezel. We maken old school hiphop en rap. Ons eerste album, genaamd Slappe Klets, is bijna af.” 

 

Talent
De tracks die Wessel laat horen, klinken veelbelovend. Door die muziek en het skaten, wordt nog een ander talent van hem ontdekt: organiseren. “Samen met Sam heb ik in 2022 een hip-hop en skate-event georganiseerd. We betaalden het uit eigen zak, maar het was gelukkig een succes”, vertelt Wessel enthousiast. Een half jaar later volgde er opnieuw een event. Dit keer van groter formaat. “Via Cityboost Den Bosch kregen we subsidie en zo konden we OostCup organiseren, een event bij de Oosterplas. Er kwamen wel 250 mensen op af! We hebben daar echt iets neergezet en dat is opgemerkt. Toen we bij de skatehal kwamen, werden we dan ook gevraagd of we het Delta Festival mee wilden organiseren. We maakten de planning én traden op. Er was niks te doen, het was veel te heet die dag, maar het publiek dát er was, vond ons te gek. Daar moesten we iets mee gaan doen! De mensen van de School des Levens waren daar en wilden ons wel helpen.”

School des Levens
Mensen helpen die iets terug willen doen voor de stad, die een maatschappelijk doel willen behalen. Dát is School des levens. Wessel neemt deel aan dit project, met een bijzonder doel. “Bij de School des Levens helpen ze mij om mijn eigen evenementenbureau op te zetten. Ik heb als doel om een thuisbasis te creëren voor de hiphop. Vroeger was die scene heel groot, nu helaas niet meer. Ik organiseer daarom skate events. Ik ben zelf dol op deze sport en laat daar graag meer mensen van meegenieten. Omdat het niveau hoog ligt, zijn er nog  maar weinig laagdrempelige events. Daar breng ik verandering in door het organiseren van skate events waar mensen die het nog willen leren, ook heel erg welkom zijn!”

“Het meest trots ben ik op het feit dat ik altijd mezelf ben gebleven.

Trots
“Het meest trots ben ik op het feit dat ik altijd mezelf ben gebleven. Ik ben blij dat ik altijd ervoor heb gestreden om de dingen te doen die ik leuk vind. Ik ben gestopt in de bouw en heb mijn hart gevolgd door van muziek en skaten mijn werk te maken. Mijn passie voor de muziek en het skaten, hebben ervoor gezorgd dat ik, ondanks alle problemen die ik tegenkwam, ben blijven strijden. Ik wil me als artiest blijven ontwikkelen. Het lijkt me geweldig om voor meer dan duizend mensen op te treden. Ook wil ik mijn evenementenbureau uitbouwen. Voor mezelf én voor de community van skaters. Ik wil met beide dingen iets voor anderen doen en andermans stem zijn. Ik kan het goed verwoorden, niet iedereen kan dat. Met mijn verhaal laat ik zien dat je iets kunt winnen als je je best maar doet. Al ben je niet goed genoeg nu, doe het gewoon, dat is altijd beter dan niks doen. Iedereen kan succes behalen, hoe klein of groot ook. Dat ik dat mag doen met de hulp en begeleiding van Linc achter de hand, is een heel fijn idee."

De muziek van Wessel vind je hier: Weezel on Spotify

Terug Volgend verhaal
Heb je een vraag of wil je iets met ons bespreken? Laat ons je terugbellen of mailen.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.