ik ben professional
menu
Filo, 52
“Bij Linc naar Zorg krijg je je zelfstandigheid terug”

 

Het is 2017 als Filo (dan 44 jaar oud) in contact komt met Tsjerk van Linc naar Zorg. Filo is dakloos en is in die tijd veel te vinden bij het Inloopschip in Den Bosch, een opvang voor dak – en thuislozen. Tsjerk biedt Filo aan om hem te helpen een eigen thuis op te bouwen in Tilburg.

Filo

Even wennen

“Toen ik 3 jaar geleden bij Linc naar Zorg kwam wonen, was dat even wennen.“ vertelt Filo. Hij heeft het naar zijn zin op zijn nieuwe plek. “Ineens krijg je een heleboel zelfstandigheid terug. Dat is erg fijn. Bij Linc naar Zorg willen ze dat je zelf de regie neemt, dat je zo zelfstandig mogelijk leeft. Ik moest ineens weer koken, boodschappen doen en schoonmaken. Dingen die ik daarvoor al tijden niet gedaan had omdat ik dakloos was. Het geeft me een goed gevoel dat ik dat soort dingen weer zelf kan doen. Vorig jaar verhuisden we naar een nieuwe locatie en kreeg ik ook echt mijn eigen huisje. Ik heb nu een eigen plek, mijn eigen appartement met badkamer en keuken.”

Bezig zijn

“Samen met de begeleiding ben ik op zoek gegaan naar passend werk. Vier dagen per week ben ik te vinden bij Raakveld, waar ik van alles doe. Op donderdag kook ik hier altijd mee met het kookproject ‘De halve gare’. Soms eten er wel 30 mensen mee. Tuinieren doe ik altijd op de woensdag, dat vind ik het leukste om te doen. Ik vind het fijn om bezig te zijn.” 

Filo
“Het is een fijn idee dat er altijd iemand is waar ik op terug kan vallen”

Harde werker

Cliënten van Linc naar Zorg hebben vaak weinig contact met hun familie. Filo is daarin een uitzondering. Hij heeft een hele goede band met zijn broer en zussen. “Ik heb veel contact met mijn familie en breng ze regelmatig een bezoekje”, zegt Filo. “Ze zijn blij dat ik bij Linc naar Zorg een fijne plek heb gevonden en de juiste begeleiding krijg.”

“Filo is een harde werker”, vertelt zijn begeleider Abdi. “Hij wil het graag goed doen, is altijd op tijd en erg gedisciplineerd. Zijn valkuil is dat hij daarbij zijn eigen grenzen overschrijdt.

Genieten

"Wij behoeden hem daarvoor en trappen op tijd op de rem als hij teveel wil doen.” “Dat moet ook, want als ik teveel doe, krijg ik last van mijn reuma” vult Filo aan. 

“Naast mijn werk ga ik graag sporten. Dat doe ik in de sportschool maar ook op onze locatie. Ik volg regelmatig een boksles of yogales die door de begeleiders wordt gegeven. In mijn vrije tijd speel ik poolbiljart en kijk ik graag naar voetbal. Ik ben een echte Feyenoordfan. Onze systeemtherapeut Paul neemt me ook wel eens mee naar wedstrijden van Willem II. Daar geniet ik enorm van!“

“Voor mij was hulp vragen echt de oplossing”

De oplossing

“Sinds ik bij Linc naar Zorg woon, is er veel meer rust in mijn leven. Ik heb een eigen plek, een fijne dagbesteding en de begeleiding die ik nodig heb. Ik heb een goede band met de begeleiders en vind het een fijn idee dat er altijd iemand is waar ik op terug kan vallen. Ik zou mensen in mijn situatie echt adviseren om hulp te zoeken. Niet iedereen wil dat, maar het levert zoveel op, voor mij was het echt de oplossing!” 

Terug Volgend verhaal
Heb je een vraag of wil je iets met ons bespreken? Laat ons je terugbellen of mailen.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.