ik ben professional
menu
Fransiska, 44
"Ik ben de persoon die vertrouwen geeft en mee op zoek gaat naar het waakvlammetje"

 

In de zomer van 2020 behaalt Fransiska haar HBO diploma Social Work. Daarvoor was ze al een tijdje werkzaam als coach bij Linc naar Zorg. De weg naar haar diploma is een hobbelige weg geweest, maar wel met een helderdoel voor ogen. Ze neemt je graag mee in haar verhaal. 

"Ik ben de oudste dochter van een gezin met 5 kinderen. Mijn ouders komen uit voormalig Joegoslavië (Kosovo) en zijn naar Nederland gekomen als gastarbeiders. Mijn vader is hier een garagebedrijf begonnen, waar hij nog altijd werkzaam is. Mijn moeder is altijd ‘thuismama’ geweest, als moeder van 5 kids  had ze natuurlijk genoeg te doen. Ik kom uit een gezin met traditionele normen en waarden. Een conservatieve cultuur, met hele duidelijke rollen voor mannen en vrouwen. Ik ben opgegroeid op de Muntel, een echt volksbuurtje in Den Bosch. Daar heb ik de mooiste jeugd gehad die ik maar kan wensen. Het ging er soms wat hard aan toe in de wijk, maar ook daar heb ik veel van geleerd."

 

Fransiska

Fransiska beseft al op jonge leeftijd dat de wereld meer te bieden heeft dan wat ze hoort en ziet. Ze gaat op onderzoek uit en gaat via MAVO door naar HAVO. Uiteindelijk gaat ze aan het werk bij een tandarts.

"Mijn tandarts zocht een medewerker voor de zomerperiode. Dat leek me wel wat en zo kwam het dat ik een particuliere opleiding tot tandartsassistent ging volgen. Dertien jaar lang werkte ik als tandartsassistent. Mijn partner en ik hadden toen twee kinderen die op het punt stonden om naar de middelbare school te gaan.  In die periode gaf ik regelmatig een motiverende speech aan mijn kinderen. Een verhaal over het volgen van je hart en het najagen van je dromen. Tot het moment dat ik me realiseerde dat ik iets vertelde, dat ik zelf helemaal niet deed. Mijn ogen werden geopend."

 

Fransiska is dan al naar de open dag geweest, van de opleiding van de opleiding Social Work. Aanmelden durft ze nog niet, maar het vuurtje was aangewakkerd. Dat zorgt ervoor dat ze doet wat ze doodeng vindt: voor zichzelf kiezen. 

"Voor mezelf kiezen is bij uitstek het meest enge dat ik in mijn leven heb gedaan. Ik kreeg de mogelijkheid om met een vriendin naar London te reizen voor een coachingstraining. Ik durfde in eerste instantie niet, maar met aanmoediging van mij gezin, ben ik toch gegaan. De IPEC, Module I – Life and Leadership Potentials Training had als uitgangspunt; hoe kun je iemand coachen? Het antwoord? Door bij jezelf te beginnen! Voor mij een hele openbaring én een uitdaging, zeker omdat ik allerlei beren op de weg zag.  Aan het eind van de training kreeg ik het advies om intuïtief coach te worden. Ik overwon mijn angst en meldde me aan voor de opleiding Social Work.”

Fransiska
Fransiska wil met haar verhaal mensen inspireren. Zij vond haar brandstof pas op haar 37e, maar als zij het kan, kan iedereen het.

Fransiska start met haar opleiding en gaat als flexkracht aan de slag bij de Maatschappelijke Opvang in 's-Hertogenbosch. Haar ontdekkingstocht zorgt ervoor dat haar zelfvertrouwen groeit. 

"Net voor het einde van het eerste jaar, beviel ik van een gezonde zoon. Kort daarna ontving ik mijn propedeuse. Helaas werd mijn contract bij de maatschappelijke opvang niet verlengd. Via een collega kwam ik in contact met Tsjerk. Ik heb hem benaderd en na een aantal gesprekken werd ik aangenomen bij Linc naar Zorg. Ik voelde in elke vezel in mijn lijf dat dit mijn plek was. Hier moest ik zijn. Veel tijd om stil te staan bij mijn nieuwe baan had ik niet, want ik had nog een studie af te ronden".

Werken, studeren en moeder zijn van drie kinderen is hard werken, maar Fransiska is een doorzetter. In de zomer van 2020 behaalt ze haar diploma.

 

"Ik ben nooit zomaar coach geworden en nooit zomaar Social Work gaan studeren"

”Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik het toch allemaal voor elkaar krijg. Dat is heel simpel: ik doe iets dat bij mij past. Ik ben nooit zomaar coach geworden of Social Work gaan studeren. Het zat al in me. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens een waakvlam in zich heeft.  Het is de kunst te zorgen voor de juiste brandstof: omstandigheden en mensen om je heen die ervoor zorgen dat het waakvlammetje gaat vlammen! Dan sta je in je kracht en kan je zoveel meer dan je voor mogelijk houdt. Soms zijn er omstandigheden waardoor het waakvlammetje heel klein wordt, maar uitgaan doet het nooit. “ 

 

Er is zóveel mogelijk als je in jezelf gelooft en de juiste mensen om je heen hebt.

“ Als het voor mij haalbaar is om met twee tieners, een baby en een baan een Hbo-opleiding te halen dan zijn er ook voor anderen mogelijkheden genoeg. Voor iedereen, op zijn of haar eigen niveau."

Er is zóveel mogelijk als je in jezelf gelooft en de juiste mensen om je heen hebt. In mijn werk bij Linc naar Zorg draag ik dat ook uit. Ik ben de persoon die vertrouwen geeft, mee op zoek gaat naar het waakvlammetje en die de brandstof is, zodat onze cliënten het beste uit zichzelf kunnen halen. En natuurlijk ben ik zelf ook nooit klaar: ik blijf mezelf ontwikkelen, dat vlammetje zal blijven branden!”

 

Terug Volgend verhaal
Heb je een vraag of wil je iets met ons bespreken? Laat ons je terugbellen of mailen.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een
Typ bovenstaande code over.