ik ben professional
menu
Jason, 22
“Hier leer ik echt op eigen benen staan.”

Jason woont sinds oktober 2024 op Linc naar Zorg locatie Dorpsstraat in Rosmalen. Hier krijgen bewoners alle ruimte om te werken aan hun zelfstandigheid, en dat merkt Jason iedere dag. “Ik vind het heerlijk wonen hier,” vertelt hij.

Jason

Een plek om te groeien

Jason groeit op in Ammerzoden, maar zijn start in het leven is niet makkelijk. Kort voor zijn tweede verjaardag wordt hij uit huis geplaatst. “Mijn biologische moeder kon niet voor me zorgen, en mijn vader was nooit in beeld. Ik ben in een pleeggezin terechtgekomen waar ik 18 jaar heb gewoond. Dat was een fijne tijd, maar ik merkte dat ik wat achterliep als het ging om zelfstandigheid. Ik ging naar een woongroep, maar dat bleek niet de juiste plek,” vertelt Jason. Hij voelt zich niet thuis op de plek die zich vooral richt op minderjarigen. “Ze wilden een traject starten voor 18+ en daarom kon ik er terecht, maar de begeleiding was niet geschikt voor die nieuwe doelgroep. Daardoor voelde ik me soms zelf weer een kind en ging ik me ook zo gedragen. Na anderhalf jaar heb ik aangegeven dat ik er niet meer wilde blijven.”

Zelfstandig wonen, stap voor stap

Bij Linc naar Zorg vindt Jason een plek die wél past. Hij gaat wonen op locatie Ploossche Hof in Den Bosch. Jason vertelt: “Dat was een fijne plek. De begeleiding was goed, de bewoners gezellig, en het voelde echt als een thuis. Toen die locatie sloot, kreeg ik de kans om naar Rosmalen te verhuizen.”
In Rosmalen heeft Jason voor het eerst een woning helemaal voor zichzelf. “Bij de Ploossche Hof deelde ik de keuken, wc en badkamer met anderen. Hier heb ik alles voor mezelf. Dat geeft zoveel meer vrijheid.” Die zelfstandigheid is precies waar het op locatie Dorpsstraat om draait. Bewoners werken hier toe naar een toekomst waarin ze zonder hulp verder kunnen.

 

Begeleiding

Jason leert op locatie de Dorpsstraat praktische vaardigheden zoals koken, boodschappen doen en schoonmaken. “Ik doe mijn boodschappen op vaste dagen, want dan krijg ik mijn leefgeld. Koken vind ik leuk; ik zet een muziekje aan en ga aan de slag. Kip masala, nasi en saté zijn mijn specialiteiten. Het huishouden doe ik tussendoor, daar heb ik bij Ploossche Hof al veel over geleerd. Waar ik op mijn 18e nog nooit een wasje had gedraaid, doe ik dat nu gewoon zelf,” vertelt hij trots.
De begeleiding op de locatie is gericht op ‘ondersteunen waar nodig’, zodat de bewoners zo zelfstandig mogelijk leren leven. Jason legt uit: “Ik heb twee vaste momenten per week met mijn coaches. Dan gaan we samen sporten of iets anders doen. Verder red ik mezelf, maar het is fijn dat ze er zijn als ik vragen heb. Ik loop bovendien iedere dag even naar beneden, voor een praatje of een kop koffie. Gewoon omdat het kan en omdat het gezellig is.”

Ruimte om te groeien

Naast zelfstandigheid op praktisch gebied, werkt Jason aan persoonlijke groei. Hij volgt een cursus ICT en start binnenkort met zijn stage. Ook is hij veel bezig met voetbal. “Ik speel zelf en geef training aan een jeugdteam van de voetbalclub in Hedel. Ik vind het belangrijk om door te zetten en dingen af te maken. Die mentaliteit probeer ik ook over te brengen op anderen, bijvoorbeeld tijdens het voetballen. Ik ben bij Linc gekomen met een doel en ik weet dat ik daarvoor moet werken. Je mag op deze locatie 2 jaar wonen en dan stroom je door, daar ga ik dus voor. Een eigen plek, volledig zelfstandig wonen, een rijbewijs en een mooie auto, dát is wat ik wil. Het gaat niet vanzelf, maar ik weet dat ik het kan. Ik heb bij Linc geleerd om niet op te geven en dingen stap voor stap op te bouwen. Als ik hier wegga, ben ik klaar voor de volgende stap.”

Jason
“Hier heb ik alles voor mezelf. Dat geeft zoveel meer vrijheid.”
“Ik heb bij Linc geleerd om niet op te geven en dingen stap voor stap op te bouwen.”
Heb je een vraag of wil je iets met ons bespreken? Laat ons je terugbellen of mailen.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.